کمبود آب و بحران آب در زیمباوه

بحران آب و کم آبی

بحران آب و کم آبی


بحران آب و کمبود شدید آب در زیمباوه بیشتر در نتیجه خشکسالی زیان‌آور امسال [July 31, 2019] است که نشانه ای از تغییرات آب و هوایی است. مدیریت ضعیف آب، بیشترین مقدار آب باقیمانده را به هدر داده است. هربرت گومبا، شهردار هراره گفت: دو مخزن از چهار مخزن هراره به خاطر نبود بارندگی خالی است و بحران آب در این کشور آفریقایی بسیار جدی است، اما بین 45 تا 60 درصد آب باقیمانده در اثر نشت و سرقت از بین میرود.

کمبود آب و کابوس زیمباوه:

در زیمباوه، قطع شدن شیرهای آب به کابوسی وحشتناک تبدیل شده است. پنج روز از قطعی آب منزل ییلاقی خانم “انریس کایتانو” در جنوب هراره، پایتخت مدرن و پاکیزه زیمباوه، گذشته بود. پنج روز از زمانی که او شستن رختها را انجام داده بود می‌گذشت.

پنج روز بود که فرزندان خود را بیش از یکبار در روز، در استفاده از توالت ممنوع کرده بود. در روز ششم، او دوباره ساعت 3 صبح بلند شد تا از چاه عمومی آب بردارد تا بدین ترتیب بتواند کم آبی و بحران آب را که به تازگی گریبانگیر ساکنان شهر شده بود به نوعی کاهش دهد. تا اوایل ظهر، او هنوز منتظر بود نوبتش شود و با شش سطل و قوطی خود، کنار شیر آب ایستاده بود. بخش اعظم شهر همین کار را می‌کردند.

به گفته شهردار این شهر ، بحران آب و کم آبی باعث شده تا بیش از نیمی از ۵/4 میلیون نفر ساکنان کلان شهر هراره فقط هفته ای یکبار آب جاری داشته باشند آنها مجبورند در صف آب چاههای عمومی، چشمه ها و چاله ها انتظار بکشند.

خانم کایتانو 29 ساله است و عمده‌فروشی شلوار جین دارد و هفته گذشته از آخرین لباس تمیز خود استفاده کرد. او گفت: «قطعی آب باعث ایجاد مشکلات جدی برای ما شده است. ما مجبوریم جلوی توالت رفتن خودمان را بگیریم.

کمبود شدید منابع آبی در زیمباوه
کمبود شدید منابع آبی در زیمباوه

کمبود شدید منابع آبی و بحران آب در زیمباوه، بیشتر در نتیجه خشکسالی زیان آور امسال است که نشانه ای از تغییرات آب و هوایی است.

مدیریت ضعیف آب، بیشترین مقدار آب باقی مانده را به هدر داده است. هربرت گومبا، شهردار هراره گفت: دو مخزن از چهار مخزن هراره به خاطر نبود بارندگی خالی است، اما بین 45 تا 60 درصد آب باقی مانده در اثر نشت و سرقت از بین میرود.

بطریهای آبی که سبد خرید را انباشته کرده، با آب چشمه ای خارج از منطقه «اپ ورث» پر می‌شوند. به گفته شهردار هراره، در حال حاضر بیش از نیمی از خانوارها، فقط یک بار در هفته با آب لوله‌کشی تامین می‌شوند.

بحران شدید آب و سوء مدیریت:

اما بحران آب ، تنها بخش کوچکی از معضلات زیمباوه است. سالها سوء مدیریت “رابرت موگابه”، که 37 سال بر زیمباوه حکومت کرد و در نهایت سال 2017 برکنار شد، شرایط نامساعد اقتصادی را به همراه داشته است. ساکنان در حال اعتراض علیه قطع برق در طول روز هستند که بین 15 تا 18 ساعت به طول می انجامد.

کمبود دارو، سوخت و اسکناس و تورم بیش از 175 درصد از مسایل دیگر این کشور است که علاوه بر بحران آب ، مشکلاتی اقتصادی بیشماری را همراه داشته است. در زیمباوه برای هر چیزی باید در صف ایستاد. در هفته های اخیر، رانندگان معمولا حدود سه ساعت برای سوختگیری خودروهای خود با بنزین رقیق‌شده با اتانول در صف مانده‌اند. بنزین رقیق‌شده سریعتر سوزانده می‌شود. به دلیل کمبود دلار زیمباوه ای، کارگران ساعتها در صف های طولانی، بیرون از بانک ها منتظر می‌مانند تا حقوق خود را به صورت نقدی دریافت کنند.

بران آب باعث شده تا حتی با وجود ثابت ماندن دستمزدها، قیمت نان در سال گذشته هفت برابر شود و اکنون قمت برخی از داروها 10 برابر گرانتر از سال قبل شده‌اند.

تغییرات اقلیمی و بحران آب
تغییرات اقلیمی و بحران آب

(نورمن ماتارا) که پزشک و عضو هیئت مدیره انجمن پزشکان حقوق بشر در زیمباوه و دیدبان پزشکی میباشد، گفت: «بحران آب یک کابوس است. برخی از بیماران دیگر توان مالی برای خرید دارو ندارند، اما بعضی دیگر به جای یک بار در روز، سه بار در روز دارو مصرف می کنند.»

کمبود آب به مسئله‌ای سالیانه در زیمباوه تبدیل شده است، اما خشکسالی براثر بحران آب ، امسال بطور قابل ملاحظه‌ای جدی و پراهمیت است، زیرا در اوایل تابستان رخ داده و مشکلات زیادی را برای مردم پدیدآورده است. ساکنان استان هراره، لباسها را در سطل می‌شویند. بسیاری از مردم زیمباوه در نهایت محتاج به جیره‌های آب شده‌اند و میزان آب آشامیدنی، شستشو و استفاده از توالت را محدود کرده‌اند.

بحران آب و تغییرات اقلیمی:

به گفته واشنگتن ژاکاتا، مدیر بخش مدیریت تغییرات اقلیمی و کارشناس بحران آب در دولت زیمباوه، میزان بارندگی در سال جاری حدود 25 درصد کمتر از میانگین سالانه بوده است. طوفان ماه مارس، سیلابی بزرگ در کشور پدید آورد، اما این سیل، سطح آبهای زیرزمینی را بالا نبرد و شامل میزان بارندگی های امسال نمی‌شود. اگرچه حوزه علومِ انتساب هنوز در حال تکامل است، اما به خوبی ثابت کرده است که گرم شدن کره زمین میتواند رویدادهای جدی اقلیمی،مانند بحران آب و خشکسالیهای مکرر و شدیدتری را در پی داشته باشد.(علمِ انتساب به بررسی تغییر اقلیمی و تاثیر آن بر وقایع مختلف آب و هوایی می‌پردازد.)

هراره شهری است با حومه‌های آرام که اقشار کم‌درآمد در آن اسکان دارند و بخش مرکزی آن متراکم و تجاری است. این شهر دچار مشکل شده است. آقای گومبا گفت: «زمان زیادی صرف انتظار کشیدن گذشت که بر بخش بهره‌وری اقتصاد تاثیر گذار است، به نوعی کل چرخه زندگی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.»

بحران شدید آب و مسایل سیاسی:

[رئیس جمهور امرسون منانگاگوا] پس از رهبری کردن کودتا، آقای موگابه را برکنار کرد و کشور را به دست گرفت. آقای منانگاگوا قبلا دست راست رییس جمهور پیشین بود. پس از چند روز بی آبی ناشی از بحران آب در زیمباوه در کوودزانا، “مارتین موکاکا” بیدار شد و برای یافتن آب به بخش های دیگر شهر رفت.

بحران شدید آب و مسایل سیاسی
بحران شدید آب و مسایل سیاسی

دولت آقای منانگاگوا میگوید که در تلاش برای بهبود اقتصاد زیمباوه و رفع بحران آب است و به اقدامات صرفه جویانه اشاره کرد که به مازاد بودجه در سه ماهه اول سال انجامید. متولی انکوبه وزیر دارایی زیمباوه نوشت: «زیمباوه در سفر اصلاحات است، ما در جهت درست حرکت می‌کنیم.»

اما دولت تاکنون نتوانسته است تورم روبه رشد، بحران آب و کاهش ارزش ارز و هزینه های واردات را مهار کند. تصمیم دولت در ماه ژوئن برای ممنوعیت استفاده از ارزهای خارجی، در تلاش برای تثبیت ارزش دلار تازه ایجاد شده زیمباوه، نتیجه عکس داشته و واردات کالاها از خارج از کشور را برای شرکتها حتی سخت تر کرده است.

کیپسون گوندانی، اقتصاددان ارشد اتاق بازرگانی ملی زیمباوه گفت: «وقتی موگابه قدرت را ترک کرد ما امیدی برای فرصت دوباره داشتیم، اما ما آن امید را از دست دادیم.»

پرزیدنت منانگاگوا این قصور در دولتِ خود را تکذیب میکند. او در مصاحبه ای، سوء مدیریتِ آب و بحران آب را از سوی سیاستمداران محلی احزاب مخالف، مانند آقای گمبا، شهردار هراره را مسئول میداند. آقای منانگاگوا گفت: حاکمیت ملی در حال تهیه وام 71 میلیون دلاری از دولت چین برای نوسازی سیستم آب زیمباوه است و زمانی که وام تهیه شود، کارها آغاز خواهند شد.

اما سابقه تعهدات مقامات در برطرف کردن بحران آب و مشکلات اقتصادی، زیاد امیدوار کننده نیست. ساخت سدِ جدید که در سالهای اولیه حکومتِ آقای موگابه پیشنهاد شده بود، بارها به تعویق افتاده است. چاه های تکمیل نشده شهر اغلب بدون جایگزین رها شده‌اند. ساخت‌وساز بی‌رویه مسکنِ غیررسمی در محدوده شهر موجب افزایش استفاده بیش از حد ساکنان جدید از چشمه‌ها و چاهها شده است.

بحران شدید آب در شرایط ناگوار:

در چشمه ای واقع در حاشیه‌های جنوبی هراره، آب، کاهش یافته بود و ساکنان مجبور بودند حدود سه ساعت برای پر کردن سطل آب خود منتظر بمانند.

چندین تن از ساکنان اظهار داشتند که در همین موقع از سال پیش، پر کردن سطل آب فقط چند دقیقه طول میکشید. اما از آن زمان که بحران آب به وقوع پیوست، یک چاه عمیق شهری در نزدیکی آنجا تخریب شد و هنوز جایگزینی برای آن درست نشده است، چندین حلقه چاه، خشک شد و بیشتر ساکنان را مجبور کرد که به چشمه‌های دورتر بروند.

بحران شدید آب در شرایط ناگوار
بحران شدید آب در شرایط ناگوار

چیکاتا، کشاورز ۳۵ ساله میگوید: «همیشه مشکل کمبود آب داریم، اما امسال شرایط بسیار بدتر است زیرا رفع بحران آب مخصوصا پیدا کردن آب شیرین برای ما به یک کابوس روزانه تبدیل گشته است .»

بحران آب در زیمباوه باعث درگیری های جدی بین ساکنان شهر شده است، ناگوارترین صحنه‌های این هفته مربوط به سکونتگاههایی است که نزدیک به مرکز شهر و اصولی ساخته شده‌اند، جایی که انتظارات به مراتب بالاتر بود و زمانیکه مردم سعی کردند به زور متوصل شوند درگیری رخ داد.

ساکنان شهر می‌گفتند به علت بحران آب و نبود آب سالم و تمیز مشکلات زیادی گریبانگیر آنها شده است، کمتر شستشو می‌کنند، کمتر می‌نوشند و کمتر از دستشویی استفاده می‌کنند. بسیاری از آنها برای اطمینان از اینکه خانواده‌شان آب کافی دارند کار خود را تعطیل می‌کردند.

مشکلات کم آبی و بحران آب باعث شده بود خانم کایتانو که عمده‌فروش شلوار جین است از زمان قطع آب، فقط یک بار بتواند لباسهایش را به بازار ببرد و به این ترتیب حدودا درآمد یک هفته خودش را از دست داد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *