فشارخون بالا و راه های درمان آن

فشارخون بالا

فشارخون بالا


آیا فشارخون بالا همیشه بد است؟

فشارخون بالا یک عامل خطرناک برای ایجاد بیماری هایی از قبیل مشکلات قلبی و عروقی، دیابت و سایر بیماری های متابولیک بدن است. با این حال، این پرسش مطرح می‌شود که آیا فشار خون بالا دلیلی برای نگرانی ما است؟ یافته های جدید این فرضیه را زیر سوال می‌برد.

فشار خون بالا ممکن است گاهی اثرات محافظتی برای بدن ما داشته باشد!

مطابق با اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) ایالات متحده، بیشتر از 75 میلیون نفر بزرگسال در این کشور دارای فشارخون بالا هستند.

فشارخون بالا چیست؟

خب، پاسخ دادن دقیق به این سوال دشوار است، زیرا متخصصان هنوز در مورد فشار خون بالا و فشار خون طبیعی درحال بحث و تبادل نظر هستند. در حال حاضر، سازمان های مختلف دستورالعمل های مختلفی درباره فشار خون بالا ارائه می‌دهند.

با این حال، انجمن قلب آمریکا (AHA) نشان می دهد فشار خون بالا هنگامی اتفاق می‌افتد که فرد دارای فشارخون سیستولیک با 130 میلی متر جیوه یا بالاتر باشد. به عنوان مثال: موسسه ملی قلب، ریه و خون توضیح می‌دهد که در میان بزرگسالان، فشار خون بالا در حد 140 میلی گرم جیوه در فهرست بیماران دارای فشارخون بالا قرار نمی‌گیرند. در همین حال، CDC افراد با فشار خون سیستولیک 120-139 میلی گرم جیوه را تنها ” بیماران در معرض خطر فشارخون بالا ” می‌داند.

به‌طور کلی، پزشکان به بیماران خود – به ویژه افراد مسن – توصیه می‌کنند که فشارخون خود را کنترل کرده و آنرا هر روز مورد بررسی و آزمایش قرار دهند. این کار برای اطمینان از عدم رسیدن به آستانه فشار خون بالا است که بسیاری از متخصصان مراقبت های بهداشتی از آن بعنوان موارد خطرناک برای بیماری های قلبی و سکته قلبی نام می‌برند.

فشارخون بالا
جدول مقایسه ای فشارخون

اما اکنون، مطالعه ای که محققان در مرکز تحقیقاتی Charité – Universitätsmedizin برلین آلمان انجام داده اند نشان می دهد که برخی افراد مسن در صورت داشتن فشارخون بالا ممکن است با مشکلات بهداشتی روبرو نشوند. در واقع، محققان خاطرنشان می کنند برخی از افراد در سن 80 سالگی ممکن است برخی از مزایای داشتن فشارخون بالا را مشاهده کنند.

در یک مطالعه جدید که یافته‌های آن در ژورنال قلب آمریکا (US Heart Journal) به چاپ رسیده، گروهی متشکل از 1628 زن و مرد با میانگین سنی 81 سال که همه ی آنها تحت درمان های ضد فشارخون بودند را مورد آزمایش قرار دادند. طی 2 سال سوالاتی در مورد فشارخون بالا از شرکت کنندگان پرسیده میشد. طی یک دوره آزمایشی شش ساله، محققان آمارهای بدست آمده را مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار دادند تا دریابند که چگونه فشارخون بالا می تواند خطر مرگ و میر در افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

آنها همچنین عوامل دیگری مانند :

  • جنسیت
  • انتخاب شیوه ی زندگی
  • مراقبت های سلامتی و ورزش
  • استفاده از انواع داروها

که برای هر فرد شرکت کننده در آزمایش مصرف می‌شده است را به دقت بررسی کردند. آنها فهمیدند که افراد 80 ساله دارای 90/140 میلی‌گرم جیوه و بالاتر که فشارخون پایین تری داشتند 40 درصد مرگ و میر آنها بیشتر تر از همسالان خود که فشارخون بالاتری داشتند بوده است. حتی افرادی که قبلا دچار سکته مغزی یا سکته قلبی شده بودند، ارتباطی مشابه بین فشارخون و خطر مرگ و میر نشان می‌دادند.

کنترل روزانه فشارخون
کنترل روزانه فشارخون

این تیم همچنین تاکید می کند افرادی که فشارخون آنها کمتر از 90/140 میلی متر جیوه است در مقایسه با افرادی که فشارخون آنها علی رغم رژیم داروهای ضد فشارخون بالا، همچنان بالا است،  61 درصد خطر ابتلا به مرگ را دارند.

نتایج حاصله از این تحقیق به وضوح نشان می‌دهد، در این گروه از بیماران، درمان ضد فشارخون باید بر اساس نیازهای فرد تنظیم شود. در آینده دانشمندان قصد دارند نگاهی عمیق تر به داروهای کاهش فشارخون داشته باشند تا مشخص شود که در واقع چه کمکی به بیماران دارای فشارخون بالا با توجه به نیازهای فردی آنها انجام شود.

آیا فشارخون بالا می تواند باعث سردرد شود؟

بدون استفاده از دستگاه تست فشار خون قابل تشخیص است. بسیاری از افراد علائم را تجربه نمی‌کنند مگر اینکه فشار خون آنها به میزان خطرناکی بالا باشد. هنگامیکه علائم رخ می‌دهد ، ممکن است شامل سردرد شدید باشد . افرادی که گمان می کنند علائم فشار خون بالا دارند نباید آنها را نادیده بگیرند.

این مقاله توضیح می دهد که چه موقع ممکن است باعث سردرد و علائم اضافی شود. همچنین این موضوع را شامل می شود که به دنبال معالجه فوری پزشکی باشید.

نقاط مختلف درد در سر
نقاط مختلف درد در سر

علم در مورد فشارخون بالا چه میگوید؟

نتایج مطالعه شواهد متناقضی راجع به اینکه دباعث سردرد می‌شود یا خیر ، ارائه می‌دهد:

طبق مقاله ای در مجله علوم اعصاب ایران، سردردهای ناشی از فشار خون بالا به طور معمول در هر دو طرف سر بروز می‌کنند. درد سردرد تمایل به نبض دارد ( افزایش و سرعت زدن نبض رگ در نقطه ی درد در سر ) و اغلب با فعالیت بدنی بدتر می شود. به گفته نویسندگان ، فشار خون بالا می تواند باعث سردرد شود زیرا بر سد خونی مغزی تأثیر می‌گذارد.

فشار خون بالا میتواند فشار زیادی به مغز وارد کند  که میتواند باعث نشت خون از رگ های خونی در این عضو شود. این مسئله باعث ایجاد ورم یا تورم می‌شود که مشکل ساز است زیرا مغز در جمجمه قرار دارد و فضایی برای گسترش آن وجود ندارد. تورم، فشار بیشتری به مغز وارد میکند و باعث علایمی از جمله سردرد ، سرگیجه ، حالت تهوع ، گیجی ، ضعف ، تشنج و تاری دید می‌شود. اگر فردی برای پایین آوردن فشارخون خود درمانی انجام دهد، علائم آنها معمولاً طی یک ساعت بهبود می‌یابد.

بررسی شواهد متناقض در رابطه با سردرد و فشار خون بالا:

انجمن قلب آمریکا معتقد است که افراد معمولاً وقتی فشارخونشان زیاد است ، سردرد را تجربه نمی‌کنند، مگر آنکه فشارخون آنها روی 180/120 باشد. محققان همچنین بررسی کردند که آیا سردردهای منظم ممکن است بر سلامت کلی قلب فرد تأثیر بگذارد یا خیر؟

یک مطالعه در ژورنال آمریکا ، 1914 نفر را به مدت 30 سال مورد بررسی قرار داد و سردردهای آنها را تحت نظر گرفت. نتایج نشان داد که بین سردردهای منظم و احتمال مرگ و میر قلبی عروقی ارتباطی وجود ندارد. بنابراین ، هیچ علامتی در مورد اینکه افرادی که سردرد منظم دارند، فشار خون بالایی نیز دارند ارتباطی پیدا نشد. محققان پیشنهاد می‌کنند که سردردها نیاز به درمان را نشان می‌دهند و باعث می‌شود که افراد در صورت لزوم از داروهای ضد فشار خون بالا استفاده کنند.

سایر علائم فشار خون بالا:

همه ی افراد مبتلا به فشار خون بالا علائم مربوط به آن را تجربه نخواهند کرد. در نتیجه فشار خون بالا به عنوان یک قاتل خاموش شناخته می‌شود. هنگامیکه فشارخون به سرعت و به شدت افزایش می‌یابد، به‌طور معمول تا حدود 180/120 یا بالاتر، این به عنوان یک بحران شناخته می‌شود.

اگر شخصی فشارخون بسیار خطرناکی داشته باشد اما علائم دیگری نداشته باشد ، این وضعیت فوریت فشارخون نامیده می‌شود. اگر آنها علائم دیگری را تجربه کنند ، یک تهدید برای فشار خون بالا است.

علائم فشار خون بالا عبارتند از:

  • کمردرد
  • اختلال در صحبت کردن
  • جوش صورت
  • خون دماغ
  • بی حسی یا ضعف
  • اضطراب شدید
  • تنگی نفس
  • تغییر دید

درمان سردردها:

اگر افراد به دلیل فشارخون بالا دچار سردرد می‌شوند ، باید به دنبال فوریت های پزشکی باشند. بدون درمان ، احتمال آسیب بیشتر اعضای بدن یا عوارض جانبی ناخواسته وجود دارد. پزشکان سردردهای فشارخون بالا را با سایر علائم مرتبط به عنوان یک اورژانس فشارخون بالا طبقه بندی می‌کنند. این وضعیت اغلب نیاز به کنترل فشارخون با داروهای داخل وریدی (IV) دارد.

نمونه هایی از این داروها عبارتند از:

  • نیکاردیپین
  • لابتالول
  • نیتروگلیسیرین
  • سدیم نیتروپروساید

بسیار ضروری است که افراد حتی در صورت داشتن داروهای مرتبط با کاهش فشارخون بالا، سعی نکنند فشارخون خود را در خانه کاهش دهند. کاهش فشارخون خیلی سریع میتواند بر جریان خون به مغز تأثیر بگذارد و باعث عوارض جانبی ناخواسته شود. در عوض ، آنها باید به یک اورژانس مراجعه کنند که پزشکان به آنها کمک می‌کنند فشارخون خود را در یک محیط امن و کنترل شده کاهش دهند.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

بدون درمان ، یک بحران فشارخون بالا میتواند عوارض جانبی زیادی ایجاد کند.

نمونه هایی از این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد قفسه سینه
  • آسیب چشم
  • حمله قلبی
  • آسیب کلیه
  • مایع اضافی در ریه ها ( ادم ریوی)
  • تشنج
  • سکته مغزی

بنابراین بسیار ضروری است که فرد از سردرد شدید و سایر علائم مربوط به فشارخون بالا چشم پوشی کند.

در صورت بروز این علائم ، فرد باید از مرکز مدیریت فوریت های پزشکی درمانی برای معالجه خود سریعا کمک بخواهد. بیماران نباید به این امید صبر کنند که فشارخون آنها به تنهایی پایین بیاید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *