فیلتر شنی

طراحی و ساخت فیلتر شنی

طراحی و ساخت فیلتر شنی


فیلتر شنی و موارد مصرف آن و انواع مختلف و همچنین کاربردها، معایب و مزایای هر کدام از انواع متنوع آن را به تفصیل مورد بررسی قرار می‌دهیم. نحوه طراحی و محاسبه فیلترشنی را توضیح می‌دهیم و عوامل مهم و تاثیرگذار در انتخاب و تعیین قیمت آنها را شرح خواهیم داد. طریقه نصب و نکات مهم در راه‌اندازی آنها را بیان کرده و اطلاعات لازم برای یک خرید مناسب را در اختیار مخاطب قرار می‌دهیم.

فیلترهای شنی (sand filters) یکی از متداول ترین دستگاهها در تفکیک و جداسازی ذرات معلق محسوب می‌شوند. فیلترهای شنی قدرت تصفیه ذرات معلق فیزیکی و بیولوژیکی در آب را تا قطر 50 میکرون دارا می‌باشند. این فیلترها با فیلتراسیون و تصفیه آب باعث از بین رفتن کدورت آب مانند: باکتری ها، پلانگتون ها، مواد آلی، رنگ و گل و لای و ذرات حاصل از خوردگی می شوند.

دستگاه فیلتر شنی:

بصورت استوانه‌هایی تحت فشار است که داخل ستونهای آن، به وسیله شن و آنتراسیت پر می‌گردد. جهت جلوگیری از گرفتگی نازل ها، ابتدا یک لایه ذرات درشت روی آن می‌ریزند، سپس ذرات ریز تر بر روی آن ها ریخته می‌شود. در اثر جاری شدن آب از بین فضاهای خالی ذرات شن، مواد و املاح معلق آب، به دام می افتند و آب تقریبا بدون هیچ مواد معلقی در خروجی فیلترشنی باقی می‌ماند.

در این بین افزایش افت فشار ممکن است به دلیل گیر کردن ذرات معلق در فیلتر شنی اتفاق بیفتد که برای جلوگیری از این امر اگر افت فشار از حد مجاز بیشتر شود، می‌بایست صافی را شستشو داد.

SAND FILTER, فیلترشنی
SAND FILTER, فیلترشنی

آنها مصارف بسیاری دارند از جمله: تصفیه آب های سطحی (استخرها، رودخانه ها، چاه ها )، حذف رنگ ها، فیلتراسیون نهایی فاضلاب های شهری و صنعتی، آب برگشت داده شده از برج های خنک کننده، فیلتراسیون مصارف صنعتی و آشامیدنی و… .

از طرفی دیگر عدم استفاده از این نوع فیلترها مشکلات متعددی به وجود می‌آورد که میتوان به: ساکن ماندن و آلوده شدن آب در استخرهای روباز، گرد و غبار و رشد میکروب های قارچی و انگلی و تکثیرشان که باعث بیماری هایی همچون یرقان، اسهال خونی، بیماری های پوستی، تب های روده ای و …می‌شود، اشاره کرد. در استخرهای عمومی باید این امر بیشتر مورد توجه قرار بگیرد.

از لحاظ ساختاری بر دو نوع می باشند.

  1. فیلترهای تحت فشار(pressure filters)
  2. فیلترهای ثقلی (Gravity filters)

فیلترهای تحت فشار و فیلترهای ثقلی با دو انتخاب مسیر آب از پایین به بالا (Up flow) و از بالا به پایین (Down flow) و به صورت دستی (Manual) و تمام اتوماتیک (Full automatic) قابل تهیه می‌باشد.

1- فیلتر کربنی: جهت از بین بردن طعم و بوی آب و مواد رنگی و کلر داخل آب استفاده می‌شود و بعد از فیلترشنی نصب می‌گردد. در سیستم های تصفیه آب به روش اسمز معکوس یکی از اصلی‌ترین آیتم های تصفیه، استفاده از این نوع فیلترها و کربن به عنوان پیش تصفیه می‌باشد. به دلیل سطح زیاد کربن فعال درون این فیلتر، به عنوان یک جذب کننده خیلی قوی شناخته می‌شود.

در سیستم های جذبی نیز از فیلتر کربنی استفاده‌های فرآوانی می‌شود. به دلیل سطح تماس بالای کربن و ساختار بسیار ریز مولکولی، کربن میتواند مواد شیمیایی زیادی را جذب خود کند. کربن فعال (Activated Carbon) کربنی می‌باشد که دارای بار مثبت الکتریکی القا شده است که توانایی حذف بعضی از یونهای منفی و جذب آنها را دارد. اندازه کربن معمولا از 0/5 تا 60 میکرون متفاوت است. هر قدری که کربن ریزتر باشد جذب مواد عالی در آنها بالا می‌باشد. معمولا هر گرم کربن گرانول دارای سطحی درحدود 450 الی 1600مترمربع است.

در تصفیه آب خانگی از دو نوع فیلتر کربنی استفاده می‌کنند. ابتدا آب از کربن به صورت پودری و سپس از فیلتر کربنی به صورت فشرده عبور میکند. کربن فشرده همان کربن پودری می‌باشد که به وسیله نوع خاصی از چسب به هم فشرده می‌شوند. در تصفیه آب به روش اسمز معکوس، آب پس از گذر از فیلترشنی وارد فیلتر کربنی می‌شود. استفاده از کربن کمک زیادی به طول عمر ممبران تصفیه آب میکند. جنس این نوع فیلترها معمولا استیل, فلزی FRP,می‌باشد که بنابر نوع آب و مقدار گذر آب فیلترهای کربنی طراحی می‌گردند.

محفظه کربن در صنعت آب و فاضلاب درون یک ستون فلزی بوده و در تصفیه آبهای خانگی درون یک محفظه بنام هوزینگ می‌باشد.

 انواع کاربرد فیلتر شنی و کربنی:

  • تصفیه آب و فاضلاب
  • صنایع کشاورزی
  • صنایع شیلات
  • تاسیسات موتورخانه
  • استخرهای شنا, تفریحی, آبنما ها و آکواریوم های بزرگ

2- فیلترشنی تحت فشار( استفاده در استخر): این فیلترها همانطور که از نامشان پیداست، با ایجاد فشار لازم ذرات معلق آب را حذف می‌کنند که در شفافیت آب استخرها نقش به سزایی دارد. در فیلترهای تحت فشار در استخرها آب از کفشورها و اسکیمرها توسط پمپ به فیلترهای شنی استخر وارد شده و پس از فیلتراسیون و تصفیه دوباره به استخر بازگشت داده می‌شود.

موارد استفاده آن ها

  •  کند (Slow sand filter)
  • ثقلی تند (Rapid sand gravity filter)
  • تند تحت فشار (Rapid sand pressure filter)

کند:

اولین بار در سال 1804 به کار گرفته شد. این فیلترها جزو نسل اول فیلترهایی بودند که در تصفیه خانه‌های اسکاتلند مورد استفاده قرار گرفتند. فیلترهای شنی کند، خیلی زود مورد توجه قرار گرفتند بطوریکه در آمریکا و اروپا تا پایان قرن نوزدهم تقریبا مورد استفاده تمام تصفیه خانه‌ها بوده است. علت نامگذاری این فیلتر بدلیل سرعت آهسته جریان آب درون آن می‌باشد. به طور متوسط در روز به ازاء هر متر مربع از سطح فیلتر تنها سه متر مکعب آب (m3/m2.3day) را فیلتر میکند که برای دبی های بالا احتیاج به مساحت بسیار زیادی تقریبا برابر با (300-800 m2) برای استفاده از این فیلتر است.

انواع فیلترشنی برای استخر
انواع فیلترشنی برای استخر

از مزیت این فیلترها میتوان به عدم افت فشار و هزینه نگهداری کمتر آن نسبت به دو مدل دیگر اشاره کرد. اما به دلیل سرعت کم و مساحت زیادی که اشغال میکند، امروزه در تصفیه خانه‌های شهری و مراکز صنعتی مورد توجه نمی‌باشد و فقط در برخی از تصفیه خانه‌های روستایی کاربرد دارد. این مدل فیلتر ها اکنون جای خود را به فیلتر تند شنی که در زیر به آن اشاره می‌کنیم داده است.

ثقلی:

همان طور که از نام این فیلتر پیداست سرعت زیادی دارد، تقریبا سرعت فیلتراسیون این مدل فیلترها 100-300 (m3.m2.day) می‌باشد. از نظر ظاهری شبیه فیلترشنی کند بوده ولی در مساحت های کمتری در حدود (100-40m2  ) ساخته می‌شوند. از مزایای این فیلترها میتوان به هزینه ساخت کمتر آنها نسبت به فیلترهای کند اشاره کرد. اما معایب آن نیز کم نیست. ازجمله : هزینه نگهداری و استهلاک زیاد، فاصله بین دو شست‌وشو (72-12ساعت)، نحوه شست‌وشو و همچنین افت فشار بیشتر نسبت به فیلترشنی کند.

تند تحت فشار:

این نوع فیلترها برخلاف سایر مدلها مزایای بیشتری دارد. در تصفیه خانه های کوچک و مراکز صنعتی و در محدودیت فضا و سرمایه گذاری استفاده از این نوع فیلترشنی کاربرد دارد. سرعت بالای این فیلترها (100-30 m2.m3.day)، طراحی و اندازه مناسب استوانه ای (به قطر3-1متر)، هزینه ساخت و نگهداری اندک، کیفیت بالای آب خارج شده، شست‌وشو آسان این نوع فیلتر را آیتم بهینه و مناسبی جهت استفاده در استخرها، باغ ها، کارخانه ها، صنایع و دیگر مکان های مشابه کرده است.

نحوه محاسبه فیلترشنی استخر:

یکی از آیتمهای مهم در طراحی فیلترشنی سرعت خطی آب ورودی به آن است. به این صورت که آب دارای املاح و مواد معلق کمتر، سرعت خطی پایین تری دارد، به همین خاطر میتوان از فیلترهای کوچکتری برای فیلتراسیون یا همان تصفیه استفاده نمود. برای آب استخر معمولا سرعت خطی آب ورودی به فیلتر شنی را 20 الی 25 متر در ساعت در نظر می‌گیرند و برای استخرهای مختلف با توجه به نوع استخر (خصوصی یا عمومی بودنش) بین 3-8 ساعت.

به بیان دیگر باید ظرفیت فیلتر نمودن کل آب استخر را در 6 ساعت ( برای مثال) داشته باشد. جهت انتخاب فیلترشنی بر اساس ظرفیت محاسبه شده میتوان از جداول محاسبه فیلترشنی استفاده نمود. در صنعت نیز مصارف بسیاری دارد، به دلیل این که آب بی‌کیفیت و دارای املاح بالا میتواند صدمات جبران ناپذیری را به تاسیسات واحد صنعتی بزند. برای مثال: اگر ظرفیت فیلتر ما 20 مترمکعب در ساعت باشد، در 5 ساعت میتواند یک استخر به حجم 100 مترمکعب را تصفیه نماید.

تفاوت کارکرد فیلترشنی فلزی با فیلتر FRP:

فیلترشنی در دو جنس فلزی و FRP موجود می‌باشند. یکی از سوالات متداول برای خریداران، تفاوت بین این دو فیلتر است. هر کدام از این دو مدل دارای مزایا و معایب خاص خود می‌باشند، از عمده‌ترین تفاوتها سطح فیلتراسیون است. در فیلترشنی فلزی، به دلیل نصب نازلها بر روی صفحه نازل، همیشه سطح بیشتری از فیلتراسیون را نسبت به فیلتر شنی شاهد هستیم که آنهم به دلیل پخش بودن نازلها می‌باشد.

همچنین آب تصفیه شده در این روش شفاف تر خواهد بود. اما یکی از دلایلی که باعث تاکید فروشنده و خریدار برای خرید فیلترشنی FRP می‌شود، ضد زنگ بودن آن است که به دلیل دارا بودن لایه داخلی پلی‌اتیلن آن است. البته این مزیت در صورت رعایت دقت کافی در رنگ‌آمیزی محصول از طرف شرکت سازنده و رنگ‌آمیزی پس از سندبلاست مفید می‌باشد که گاهی تا 15 سال بعد و تا رنگ‌آمیزی مجدد هم مشکلی پیش نمی‌آید.

فیلترشنی FRP اف ار پی
فیلترشنی FRP اف ار پی

فیلتر تحت فشار از جنس FRP برای سایزهای کوچک با گنجایش کم بهتر است، به دلیل این که نیازی به ارتفاع بستر ندارد و بیشتر برای ما در بحث فیلتراسیون سطح اهمیت دارد و همچنین به علت اینکه این نوع از مخازن با ابعاد مشخصی ساخته می‌شوند بنابراین با ظرفیت بالا به کار نمی‌آیند.

اصول سایز بندی سیلیس: در مجموع سایزبندی سیلیس براساس مورد و کاربرد آن میباشد. برای استخر ، سایز بین قطر 0/5 تا 1/5 لایه بالایی، لایه میانی 1/5تا 3، لایه زیر 3 تا 5 میلیمتر در نظر گرفته می‌شود. برای جلوگیری از خروج سیلیس در کف مخزن، نازلها به یک صفحه جداگانه بنام صفحه نازل متصل می‌باشند. شیار خروجی این نازل ها حدود 5/0 میلی متر است. برای بالا بردن زمان بک واش معمولا 1/3 آنرا برای معلق بودن ذرات، خالی می‌گذارند.

میانگین ارتفاع مفید بستر سنگ سیلیس در منابع 105 سانتیمتر ذکر شده است که در فیلترهای شنی با ظرفیت کم 70 سانتیمتر، و در دبی های بالا تا 150 سانتی متر هم استفاده می‌شود.

در فیلترهای شنی تک لایه (Single layer) استفاده از 3 یا 4 سایز سنگ سیلیس توصیه می‌شود:

دانه بندی سنگ های سیلیس به شرح ذیل است:

  • سایز درشت 8-10
  • سایز درشت 5-8
  • سایز متوسط 3-5
  • سایز ریز 0.5-1.5

شیوه درست شارژ مخزن به این صورت است که ابتدا لایه های درشت ریخته می‌شود و سپس لایه های متوسط و در آخر لایه های ریز، زیرا عملا لایه های درشت و لایه های متوسط وظیفه زه کشی آب از فیلتر شنی را انجام می‌دهند و وظیفه اصلی فیلتراسیون با لایه های ریز می‌باشد.

قطعات تشکیل دهنده :

  1. پمپ (Pump)
  2. بلوئر (Blower)
  3. کمپرسور (Compressor)
  4. شیرآلات (Valves)
  5. کنترلر (PLC)
  6. گیج (Gage)
  7. تابلو قدرت و فرمان (Power & Command Panel)

برای ساخت این نوع فیلتر ابتدا با توجه به سایز فیلتر، ورق آهنی برش داده می‌شود، سپس با استفاده از دستگاه نورد، مخزن گرد می‌شود. برای بالا و پایین آن عدسی برش داده می‌شود و توسط دستگاه لبه زن عدسی های مخزن را درست می‌نمایند. بعد از این مرحله، جوشکاری آغاز شده و سپس یک دریچه بازدید در بالا و پایین کار تعبیه می‌گردد. در قدم بعدی، لوله های ورودی و لوله های خروجی را نصب می‌نماییم و شن های سیلیس را از بالا داخل مخزن ریخته و آب ورودی را باز و با توجه به دفترچه راهنما عمل می‌کنید.

بک واش (Back wash)

پس از مدتی، ماندن ذراتی در لابه لای فیلترشنی باعث افزایش افت فشار در نشانگرهای ورودی و خروجی می‌شود که اگر از حد معینی بیشتر شود باید فیلتر شنی مورد نظر را احیا کرد که روش های مختلفی دارد.

احیاء

از طریق برداشت 10 cm لایه از بالای آن انجام می‌شود. اما احیاء را از طریق شستشوی معکوس (Back Wash) انجام می‌دهند. برای شستشوی معکوس ، شیر آب ورودی بسته شده و شیر شست‌وشو معکوس باز می‌گردد. جریان معکوس آب (از پایین به بالا ) باعث شناور شدن بستر و جدا شدن گل و لای و ذرات چسبیده می‌شود. این آلودگی به وسیله جریان شست و شوی معکوس خارج شده و آماده سرویس دهی مجدد می‌گردد.

در سایزهای بزرگ، معمولا همراه آب از هوا نیز استفاده شده تا اغتشاش در داخل فیلتر افزایش یابد و ذرات گل ولای بهتر خارج شوند. شدت جریان آب در شستشوی معکوس معمولا 1 الی 2 برابر جریان آب طراحی فیلتر است و جریان هوا (در صورت طراحی) حدودm3 air/hr) 50) به ازاء هر متر مربع از سطح فیلتر می‌باشد.

مکانیزم های فیلتراسیون:

از بین بردن ذرات معلق و املاح آب به دو صورت انجام میگیرد:

1-مکانیزم غربالی: به این صورت که ذرات درشت تر در منافذ و خلل و فرج ریز شنها محبوس می‌شوند و ذرات شناور به دام خواهند افتاد و هنگام شست‌وشو به وسیله آب از فیلتر شنی خارج می‌شوند.

2-مکانیزم جذب سطحی: در این سیستم، ذرات معلق موجود در آب تحت تاثیر نیروهای واندروالسی، الکترواستاتیکی و جذب سطحی، جذب سطح شن شده و داخل فضاهای خالی آن نفوذ می‌کنند. این نیروها باعث ثابت ماندن ذرات معلق روی بستر شنی شده و مانع از شناور سازی مجدد آن می‌شود.

زمان تعویض سیلیس :

تعویض سیلیس بر اساس چند گزینه صورت میگیرد، هرچند سازندگان بنابر کیفیت سیلیس زمانی بین 4 تا 8 سال برای تعویض آن پیشنهاد می‌دهند. درست کار کردن و استفاده درست از و زمان مناسب بک واش از جمله گزینه هایی هستند که در افزایش طول عمر سیلیس موثر هستند و با رعایت این موارد میتوان زمان تعویض سیلیس را تا 10 سال عقب انداخت.

عوامل محاسبه:

  • میزان آب مصرفی در ساعت
  • کیفیت آب خام و آب تصفیه شده
  • مصرف آب تولیدی
  • نوع فیلترشنی

فیلترشنی برج خنک کن: در استفاده از این فیلترها باید دو نکته مهم مورد توجه قرار بگیرد: یکی استفاده از سیلیس مرغوب و درجه یک می‌باشد تا آب با کیفیت بالایی استحصال شود و دوم این که سرعت خطی آب عبوری از فیلتر را 25 متر بر ساعت در نظر بگیریم. برای تعیین متریال فیلتر مورد استفاده در برج خنک کن باید به ظرفیت آن توجه نمود که جنس به‌کاررفته در آن میتواند از جنس کربن استیل، کامپوزیتی و فولادی نیز باشد.

فیلترشنی واحد مسکونی: در بسیاری از واحد های مسکونی به ویژه مسکن مهر و یا خانه‌هایی که در کنار رودخانه‌ها و یا آبهای سطحی احداث شده اند، آب شرب از کیفیت مرغوب و مناسبی برخوردار نیست و باید آب، تصفیه شود تا املاح و کدورت آب از بین برود. برای حل این مسئله از آن استفاده می‌شود.

در بسیاری از ساختمان ها نیز در ورودی لوله اصلی از این نوع فیلتر ها استفاده می‌کنند. همچنین در مناطق شمالی کشور که میزان آهن و منگنز آب بالا است برای جداسازی رسوبات حاصل از اکسیداسیون یون آهن از فیلتر شنی استفاده می‌شود. در این حالت سرعت خطی آب عبوری را بین 10 تا 15 متر بر ساعت در نظر می‌گیرند.

فیلترشنی به عنوان تصفیه ثالثیه فاضلاب: پساب خارج شده از فاضلاب تصفیه خانه ها اکثرا دارای کدورت زیادی می‌باشد که برای کاهش این کدورت از فیلتر شنی استفاده می‌شود، به همین دلیل یکی از عمده مصارف فیلتر شنی استفاده آن در فیلتراسیون پساب تصفیه خانه ها است. سرعت خطی آب عبوری در این حالت را بین 7 الی 10 متر بر ساعت در نظر می‌گیرند و طراحی فیلتر نیز بر همین اساس می‌باشد.

در بسیاری از موارد برای تجهیز تکمیلی پس از فیلترشنی از فیلتر کربنی نیز استفاده می‌کنند. چهار سایز شن سیلیس در این نوع فیلترها استفاده می‌شود. البته در بعضی موارد از ذغال آنتراسیت هم بهره میبرند. در فیلتراسیون فاضلاب بستر تک لایه شنی و یا آنتراسیتی مناسب ترین لایه می‌باشد. ممکن است از بستر های فیلتر دولایه بدلیل کارایی بهتر آن ها نیز استفاده شود اما یکی از معایب این فیلترها جمع شدن لجن در بین دو لایه ذغالی-شنی است.

شرایط عبور آب :

  1.  آب به صورت مستقیم و بدون استفاده از مواد شیمیایی و شوینده و مواد منعقد کننده از لابه لای سیلیس عبور داده می‌شود.
  2. در ضمن فرآیند زلال سازی آب و فرایند لخته سازی نیز صورت می‌پذیرد.
  3. فرآیند لخته سازی و ته نشینی قبل از ورود آب به فیلتر شنی صورت می‌پذیرد.

عوامل موثر در انتخاب:

یکی از آیتم هایی که در انتخاب نوع فیلتر به ما کمک میکند در نظر گرفتن حجم آب مورد نیاز تصفیه و هزینه خرید آن ها و مکان مورد استفاده می‌باشد. فیلترهای شنی در صنعت کاربرد های فراوانی دارند، همچنین برای پایین آوردن هزینه های جانبی و سرمایه‌گذاری اولیه و تولید آب با کیفیت بالا بهترین گزینه استفاده از فیلترهای شنی ثقلی است.

علاوه بر این، نیاز به مصرف انرژی و پمپ ندارند و می‌توانند در مصارف بالا و حجم های زیاد مورد استفاده قرار بگیرند. کیفیت آب خارج شده به عواملی از جمله: دمای آب، نوع مواد معلق موجود در آب، میکروبی بودن آب و کلوییدی بودن آب بستگی دارد. باید در هنگام خرید به این نکته که برای چه نوع تصفیه ای استفاده می‌شود، توجه کرد.

به طور مثال: دانه بندی سیلیس مورد استفاده در استخر با دانه بندی سیلیس مورد استفاده در فیلتراسیون چاه یا آب رودخانه متفاوت می‌باشد. همچنین متریال مصرفی در داروسازی و صنعت با متریال مصرفی در سایر موارد متفاوت است. در مصارف دارویی و صنایع غذایی به طور مثال از استیل 316L استفاده می‌کنند ولی در مصارف دریایی به دلیل خاصیت خورندگی آب دریا از FRP استفاده می‌شود.

فیلترشنی گالوانیزه:

همانطور که از نامش پیداست با ورقهایی با پوشش گالوانیزه ساخته می‌شود، بدلیل همین پوشش، طول عمر بالاتری نسبت به پوشش اپوکسی دارد. البته ناگفته نماند اگر ساخته شده با ورق سیاه با دقت تمیزکاری و سند بلاست شود، طول عمر بالاتری از نوع گالوانیزه خود دارد. قیمت گالوانیزه به نسبت نوع فلزی آن گران تر می‌باشد.

البته نوع گرم یا سرد بودن گالوانیزه نیز در قیمت موثر است، به این معنا که قیمت فیلتر شنی گالوانیزه را نوع سرد یا گرم بودن پوشش آن مشخص میکند. پس از جوشکاری نقاط گالوانیزه، تمیزکاری شده و به دقت با پوشش اپوکسی رنگ آمیزی شده، سپس از بیرون مخزن با رنگ روغنی نیز رنگ آمیزی می‌شود. با این کار از خوردگی نقاط جوش جلوگیری بعمل می‌آید. به دلیل مقاومت بالای فیلتر گالوانیزه در برابر کلر، در استخرها بیشترین استفاده را دارد.

انواع شیرها :

  1. شیر پروانه ای و فلکه ای به صورت چهار فلکه خطی یا موازی
  2. شیر دستی چهارکاره با قابلیت نصب از بالا و بغل
  3. شیر چند کاره تمام اتوماتیک با قابلیت تنظیم زمانی و گذر آب

کارایی هرکدام از شیرها متفاوت می‌باشد و هرکدام دارای معایب و مزایایی هستند. شیرهای پروانه ای قابلیت نصب سیستم اتومات را دارند. در لوله‌کشی های سایز بالا استفاده از شیر پروانه ای، در مقیاس استفاده از نوع فلکه ای آن، کار را برای اپراتور آسان تر میکند. شیرهای اتوماتیک فیلترشنی قابل برنامه ریزی اند و بر حسب مقدار گذر آب از فیلتر و هم براساس تنظیم زمان کار فیلتر تنظیم می‌شوند.

ویژگی فیلترشنی تحت فشار:

  • تحمل فشار تست تا 10 bar
  • تجهیز به شیرهای هواگیری و فشارسنج
  • سند بلاست فیلتر شنی و رنگ‌آمیزی اپوکسی با ضخامت 180میکرون
  • استفاده از سیلیس با خلوص 99درصد

پارامترهای زیادی بر روی سرعت آنها تاثیر دارد که همچنین میتواند بر روی بستر آن هم تاثیر بگذارد. افت فشار در بستر سیلیس بسیار اندک است. فیلترشنی تحت فشار معمولا در فشار کاری 2 تا 5 bar کار می کند. ماده منعقد کننده ای که قبل از فیلتر به داخل آب استخر تزریق می‌کنند، آلوم نام دارد. این ماده به خوبی مواد معلق آب را منعقد می کند.

افقی (Horizontal Sand filter):

این نوع فیلتر نیز دارای پارامترهای مثبت و منفی متفاوتی می‌باشد. در تصفیه خانه‌های آب شهری و صنعتی با ظرفیتهای بالا بصورت افقی احداث می‌شود. یکی از مزایای این نوع فیلتر ها در مقایسه با نوع عمودی آن، از نظر کارایی و مقرون به صرفه بودن  میباشد. معمولا با ظرفیت 65 متر مکعب در شبانه روز را به صورت عمودی و با ظرفیت های بیشتر را به صورت افقی طراحی می‌کنند.

این مدل فیلتر ها به دو دسته تک بستر و دو بستر تقسیم می‌شوند. در صورتیکه فقط با لایه بندی سنگ سیلیس شارژ شوند، تک بستر و در صورتیکه علاوه بر سیلیس با کربن، آنتراسیت و گارنیت نیز شارژ شوند، دو بستر (multi media horizontal sand filter) گفته می‌شود. معمولا” جهت پس شویی افقی از ترکیب آب و هوا برای شست‌وشو بهتر و جلوگیری از هدر رفت آب استفاده می‌شود.

  • ماسه ای سریع تحت فشار
  • ماسه ای آرام
  • گرانشی
  •  ماسه ای بالا رونده
  • FRP
  • فلزی

یکی از سوالات رایج و حائز اهمیت برای مشتریان قیمت فیلترها می‌باشد که خریداران را دچار تردید در انتخاب کرده است، البته عوامل بسیاری در قیمت این فیلتر ها دخیل می‌باشند که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. موارد استفاده
  2. جنس ورق
  3. نوع دستی یا اتوماتیک شیر
  4. نوع خلوص سنگ سیلیس
  5. ظرفیت مفید
  6. مقدار دبی

جهت نصب طبق دستورالعمل زیر عمل کنید:

ابتدا زیرساخت دستگاه را آماده نمایید در صورت بزرگ بودن مخزن حتما از فونداسیون استفاده شود.

  1. از تراز بودن محل نصب مطمئن شوید.
  2. لوله کشی های ورودی و خروجی دستگاه نصب شود.
  3. فلنج ها باز شود و در ابتدا سیلیس درشت تا زیر فلنج تخلیه، به صورت یکنواخت پر شود.
  4. سپس فلنج تخلیه را به همراه واشر به خوبی و محکم ببندید.
  5. الباقی سیلیس ها مطابق با دانه بندی ریخته شود.

پس از نصب دستگاه جهت راه اندازی به ترتیب زیر عمل کنید:

  1. در فیلتر های شنی با لوله‌کشی 4 فلکه، عملکرد شیرها به صورت دو به دو می‌باشد. در حالت تصفیه، ابتدا حالت شیر را در حالت بک واش قرار دهید فقط (2و3باز) و (4و1بسته) در این حالت آب از قسمت زیر وارد شده و از لابه لای سیلیس ها به طرف فاضلاب هدایت و با این کار، خاک ابتدایی سیلیس شسته می‌شود.
  2. پس از شفاف شدن آب خروجی از بک واش حالت باز و بسته بودن شیرها را برعکس کرده تا فیلتر آماده عمل تصفیه گردد.
  3. شیر هوا گیری بالای مخزن را باز کرده تا هوای داخل مخزن به خوبی تخلیه گردد.

حداقل دمای محیط نصب 5 درجه سانتیگراد باشد.

  1. به زمان بندی شست و شوی ثانویه توجه گردد.
  2. هنگام حمل دستگاه احتیاط کامل صورت گیرد.
  3. به نکات ایمنی سازنده توجه شود.
  4. برای عملکرد بهتر هنگام تعویض حالت شیرها پمپ آب ورودی خاموش باشد.
  5. پمپ با هد و دبی مناسب انتخاب گردد.
  6. بهترین حالت کارکرد فیلترشنی 3 بار می‌باشد.
  7. اگر در ورودی فشار بیش از حد می‌باشد حتما از فشارشکن استفاده شود.
  8. در مدت زمان طولانی که استفاده نمی‌شود آب درون فیلتر تخلیه شود.
  9. شیرها به صورت مستمر چک شود.
  10. از اسید برای شستشوی سنگ سیلیس استفاده نشود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *